Hoeveel water heeft mijn gazon nodig?

Door 24 mei 2016Blog

Een gazon verdient onderhoud. Hiermee bedoelen we dat het gazon goed bijgehouden moet worden. Je doet dat door het gazo op tijd te maaien, eventueel bij te zaaien as er kale plekken ontstaan, zorgen voor voldoende mest of kunstmest maar vooral goed bewateren.

Wanneer moet ik mijn gazon bewateren?

Normaliter regent het in Nederland voldoende om een gazon goed groen te houden. Zelfs als dat niet het geval is en het gazon bijvoorbeeld in de zomer wat bruiner lijkt te worden, hoef je in principe nog niet direct te bewateren. In principe hoef je zelfs helemaal niet te bewateren in Nederland. Gras is heel erg sterk en kan dan ook heel gemakkelijk weer herleven nadat het na een lange, droge periode geen water heeft gehad. Na een eerste regenbui na een heel hete zomer zul je al snel zien dat het bruine gazon weer groen begint te worden.

Toch kun je er voor kiezen om het gazon wel regelmatig te bewateren. Men doet dit vooral om het gazon mooi groen te houden als er te weinig natuurlijk water valt om die taak te volbrengen. Het is dan niet primair bedoeld om het gazon in leven te houden – dat lukt immers toch wel zonder te bewateren – maar is vooral bedoeld om het gazon mooi groen te houden. Een groen gazon ziet er immers stukken mooier uit dan een bruin, verdord en verdroogd gazon.

Hoeveel moet ik bewateren?

sprinklerJe zult zelf een beetje moeten inschatten hoeveel water een gazon nodig heeft. Doordat elk gazon weer anders is, valt er helaas weinig over te zeggen. Je kunt uitgaan van een kwartiertje per dag, dat zou in warme tijden ruim voldoende moeten zijn. Toch hangt de exacte waterbehoefte af van tal van factoren. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, de sterkte van de zon, de ondergrond en hoe snel dat water opneemt, of het gazon in de zon of in de schaduw ligt, en ga zo maar door. Je kunt het beste ontdekken hoeveel water er nodig is door het simpelweg uit te proberen. Wanneer je begint met elke dag vijf minuten te bewateren, zul je snel genoeg doorhebben of dit voldoende is om het gazon groen te houden of dat het te weinig is. Zo kun je proefondervindelijk vaststellen hoeveel water je dient te geven.